REZISTENȚA LA ANTIMICROBIENE. CARACTERISTICA REZISTENȚEI LA PREPARATE ANTIMICROBIENE A BACTERIILOR GRAM-NEGATIVE
Victoria BUCOV1, Olga BURDUNIUC1, Greta BALAN2, Maria GRUMEZA2, Olga CRACIUN1, Maria BIVOL1
1 Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Chișinău, Republica Moldova
2 Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu
https://doi.org/10.52556/2587-3873.2021.1(88).06
Rezumat. Scopul articolul este reviul literaturii privind rezistența bacteriilor Gram-negative la preparate antimicrobiene. Au fost analizate 131 de surse, inclusiv documentele OMS și publicații științifice. Rezistența bacteriană rămâne o amenințare semnificativă și o cauză principală de deces la nivel mondial. Bacteriile rezistente proliferează prin selecție naturală atunci când cele sensibile la medicamente sunt îndepărtate de anti- biotice. Aceste organisme se pot răspândi în toate unitățile de îngrijire a sănătății, precum și în comunitate, fapt ce necesită o atenție sporită la măsurile de control al infecțiilor și admini- strarea medicamentelor care conțin β-lactam în efortul de a controla selecția de agenți patogeni și mai nocivi. Au fost raportate mai multe strategii pentru combaterea și controlul bacteriilor Gram-negative rezistente, cum ar fi dezvoltarea agenților auxiliari antimicrobieni, modificarea structurală a antibioticelor existente, cercetarea și studiul structurilor chimice cu noi mecanisme de acțiune. Pe lângă terapia nouă, un sistem eficient de control al infecțiilor, alături de utiliza- rea prudentă a preparatelor antimicrobiene, este extrem de important. Cuvinte-cheie: preparate antimicrobiene, bacterii gram- negative, rezistență.
