MANAGEMENTUL TUSEI CRONICE LA PACIENȚII CU DIABET ZAHARAT
Victoria BROCOVSCHII 1, Doina RUSU 1,2, Victor BOTNARU 1, Zinaida ALEXA 1,3, Aurelia CEBOTARI 1
1 IP Universitatea de Stat de Medicină și FarmacieNicolae Testemițanu
2 IMSP Institutul de Ftiziopneumologie Chiril Draganiuc
3 IMSP Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga
CZU: 616.379-008.64:616.24-008.41-036.12
Rezumat. Tusea cronică la pacienții cu diabet zaharat poate avea multiple cauze. Manifestările clinice ale alergiei alimentare (AA) pot fi diferite – de la manifestări locale ușoare până la manifestări sistemice cu potențial vital. Tusea cronică ca manifestare respiratorie la pacienții cu alergie alimentară este rară, fiind obligatoriu diagnosticul diferențial cu alte cauze de tuse cronică. Prezentăm cazul unui pacient cu diabet za- harat decompensat, care suferă de tuse cronică de cinci ani. Algoritmul de evaluare a inclus atât un bilanț pneumologic, alergologic, cât și endocrinologic. Alergia la fructe de mare este una dintre AA cu potențial mare de severitate, șocul anafilactic putând fi o complicație redutabila. Dar și afectarea pulmonară în diabetul zaharat este o posibilitate reală, plă- mânul fiind considerat un nou organ-țintă în diabet datorită rețelei capilare pulmonare semnificative, cu riscul de instalare în timp a disfuncțiilor ventilatorii funcționale și persistența infecțiilor. Pașii importanți de management trebuie să includă, pe lângă evitarea expunerii, antihistaminice, antileucotriene și corticosteroizi inhalatori, dar și managementul corect al diabetului zaharat. Cuvinte-cheie: alergie alimentară, tuse cronică, alergie la crustacee, pneumopatie diabetică.