MERCURUL ÎN DIFERITE SPECII DE PEȘTE ȘI ROLUL ACESTUIA ÎN EVALUAREA EXPUNERII POPULAȚIEI
Gheorghii ȚURCANU1, Ion BAHNAREL1, Eleonora DUPOUY2
1 IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu
2 Organizația pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite (FAO)
Rezumat. Mercurul (Hg) este considerat un metal toxic, fiind prezent în diferite specii de pești în cantități ce cresc direct proporțional cu poziționarea progresivă a speciei în lanțul trofic. Aprecierea variabilității concentrației Hg în diferite specii de pește este esențială pentru evaluarea expunerii populației la Hg prin consumul de pește. A fost realizat un studiu descriptiv, datele fiind colectate atât prin metoda directă, cât și prin metoda indirectă. Au fost colectate 189 de probe (Dp), pe parcursul lunii octombrie 2017, conform cerințelor ГОСТ 26927-86. Din baza de date ”GEMS/Food contaminants” au fost ex- trase 23.025 de rezultate analitice, caracteristice perioadei 01.01.1972 – 31.12.2018. Datele privind cele 17 specii de pești incluse în cercetare au fost prelucrate în IBM SPSS statistics 26, cu aprecierea valorilor medii (m), deviației standard (SD), fiind aplicat testul Mann-Whitney U. Cele mai mari concentrații medii după Dp au fost estimate pentru: știucă (n=7) – 0,144 mg/kg ± 0,031, bibanul de mare (n=5) – 0,140 mg/kg ± 0,011, ton (n=10) – 0,109 mg/kg ± 0,028. După ”GEMS/Food”, cele mai mari concentrații medii de Hg se conțin în: rechin (n=1698) – 0,828 mg/kg ± 0,750, ton (n=2945) – 0,305 mg/kg ± 0,318, bibanul de mare (n=243) – 0,207 mg/ kg ± 0,330. Datele sunt prezentate ca m±SD. Aplicând testul Mann-Whitney U, am estimat că pentru 8 din cele 17 specii de pește nu există o diferență semnificativă statistic (p>0,05), pentru 9 specii a existat o diferență semnificativă statistic (p<0,05). Rezultatele obținute sugerează că utilizarea unui număr mic de investigații ale Hg din pește pentru aprecierea expunerii populației la Hg sunt mai puțin susceptibile de a cuprinde variabilitatea reală a concentrațiilor mercurului în pește. Cuvinte-cheie: mercur, specii de pește, consum.