Notificare privind drepturile de autor

Autorul acordă Revistei SPEMM dreptul de prima publicare a operei. Dreptul de autor asupra oricărui articol publicat de Revista SPEMM este păstrat de autor fără restricții. Pentru lucrările cu mai mulți autori, autorul responsabil/corespondent este de acord și are permis de la coautori să ia decizii cu privire la publicarea în prealabil a informațiilor din lucrare către mass-media, agențiile guvernamentale sau ambele.

Atunci când autorul trimite manuscrisul împreună cu formularul de declarație de autor (scrisoare de intenție) la redacție în format electronic, manuscrisul este înregistrat online prin secțiunea de drepturi de autor editoriale și înseamnă că manuscrisul este plasat în conformitate cu acordul de copyright al editorului și al autorului legal atribuit de editor. Acest proces protejează autorul, precum și editorul, și permite coordonarea permisiunilor pentru reeditări, post-tipăriri sau alte utilizări.

Conform acestor reguli, autorul își păstrează proprietatea asupra drepturilor de autor și a celorlalte drepturi. Autorii sunt capabili să încheie aranjamente contractuale suplimentare, separate, pentru distribuirea neexclusivă a versiunii publicate de revistă a operei, cu confirmarea publicării sale inițiale în acest jurnal, dar ar trebui să se facă referirea la Revista SPEMM.

Dezacordurile inevitabile ar trebui transmise într-o formă scrisă. Autorul este conștient de faptul că dezacordul cu solicitările Revistei SPEMM poate duce la respingerea manuscrisului.

Ca urmare a acestei notificări privind drepturile de autor (având în vedere și termenii de licențiere), autorii și cititorii acționează în conformitate cu termenii Creative Commons Attribution-ShareAlike CC BY-SA 4.0 International License, în timp ce colegiul de redacție și editorul Revistei SPEMM obțin dreptul de a finaliza acordul cu biblioteci, depozite și baze de date pentru diseminarea informațiilor științifice.

Colegiul de redacție a Revistei SPEMM sugerează câțiva pași în materie de drepturi de autor pe care trebuie să îi luați înainte de a trimite manuscrisul:

      1. Înregistrați-vă drepturile de autor

Acesta este cel mai evident dar și unul dintre cei mai neglijați pași. Dacă doriți să puteți da în judecată orice încălcare a muncii dvs., trebuie să aveți o înregistrare. Mai mult, dacă doriți daune complete pentru munca dvs., trebuie să o înregistrați în timp util. Pe scurt, înregistrați-vă drepturile de autor cât mai curând posibil.

      2. Luați în considerare licențierea dvs.

Alocați-vă un moment pentru a analiza modul în care doriți ca alții să vă utilizeze conținutul. Vă simțiți confortabil cu ceilalți care vă împărtășesc munca, atâta timp cât vă oferă atribuire? Dar dacă fac acest lucru pentru profit? Dacă da, vă recomandăm să verificați Creative Commons și să luați în considerare utilizarea unei licențe care permite o astfel de utilizare în mod deschis. Dacă nu vă interesează acest lucru, probabil că veți dori în continuare să includeți un mijloc pentru ca alții să intre în contact cu dvs. dacă doresc să reediteze tot sau o parte a articolului. Acest lucru se poate face prin intermediul unui site web, e-mail și / sau adresă poștală după cum doriți. Totuși, principalul lucru este să clarificați care sunt dorințele dvs., dacă acestea sunt toate drepturile rezervate sau mai deschise în natură, și să vă puneți la dispoziția celor care doresc să utilizeze conținutul într-un mod în care nu este acordată expres permisiunea.

      3. Redactați notificările privind drepturile de autor

Cu toate acestea, o notificare de bază privind drepturile de autor este mai mult decât suficientă (și mai mult decât este cerut de lege), dar dacă ați scris sute de cuvinte pentru un articol, este logic să luați câteva secunde suplimentare pentru a redacta o notificare scurtă pentru a descuraja orice utilizare abuzivă a conținutului său.

      4. Configurați monitorizarea

Când articolul dvs. este lansat, veți afla unde apare online, ce spun oamenii despre el, de câte ori este citat articolul și dacă este oferit pentru descărcare ilegală. În plus, luați în considerare crearea Google Alert pentru pasaje unice din articolul dvs., astfel încât să fie detectat și orice loc care a inclus textul articolului dvs.

      5. Planificați-vă strategia de aplicare În cele din urmă, după toate acestea, este timpul să vă gândiți la ce veți face când și dacă găsiți încălcări ale muncii dvs. Ce încălcări veți viza? Ce măsuri veți întreprinde împotriva oricăror încălcări pe care le găsiți (dacă există)? Cu toate acestea, indiferent dacă sunteți singur sau cu un editor, trebuie să vă gândiți la eforturile dvs. de aplicare înainte de publicare, în special la ce doriți și care este strategia dvs. pentru a face acest lucru util.