OBȚINEREA ȘI DETERMINAREA ACTIVITĂȚII ANTIOXIDANTE A EXTRACTELOR POLIFENOLICE DIN PROPOLIS

Cristina CIOBANU1,3, Diana GURANDA1, Nicolae CIOBANU1,3, Maria COJOCARU-TOMA2,3, Rodica SOLONARI1
1Catedra de tehnologie a medicamentelor,
2Catedra de farmacognozie şi botanică farmaceutică,
3Centrul Științifico-Practic din Domeniul Plantelor Medicinale al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

https://doi.org/10.52556/2587-3873.2021.2(89).01

Rezumat. Timpul ne-a oferit de-a lungul anilor o serie întreagă de noutăți în domeniul medicinei naturiste care au reușit să-și demonstreze cu adevărat valoarea și să-și păstreze actu- alitatea. Aplicarea apiterapiei este cunoscută din vremuri străvechi şi astăzi interesul pentru această ramură a medicinei neconvenționale este din ce în ce mai larg în întreaga lume. Printre produsele apicole cu o valoare incontestabilă este și propolisul care, în prezent, constituie subiectul multiplelor utilizări terapeutice bazate pe dovezi. Cercetările în domeniul preparatelor cu propolis s-au extins considerabil și prezintă un interes major sub aspect medical și farmaceutic. Propolisul este un excelent antiinflamator, cicatrizant și epitelizant, he- patoprotector, imuno-biostimulator, tonic al vaselor capilare și regenerator al țesuturior. Este remarcabil faptul că, datorită complexității și variabilității sale compoziționale, propolisul își păstrează integră capacitatea antimicrobiană, spre deosebire de antibioticele de sinteză, la care bacteriile dezvoltă în timp rezistență, fiind necesară introducerea periodică a preparate- lor antibiotice noi. Studiul realizat cu privire la obținerea și analiza extractelor de propolis, prin determinarea totalului polifenolic și a activității antioxidante in vitro, prin metoda captării radicalului liber DPPH, reprezintă o importantă premiză privind valorificarea și elaborarea de noi forme farmaceutice cu conținut de propolis pentru multiple utilizări curative și profilactice pe bază de materie primă autohtonă. Cuvinte-cheie: propolis, extract moale, polifenoli, activitate antioxidantă.

Vezi articolul integral